måndag 25 april 2011

Kolös men inte rådlös!

Det var såhär det såg ut för ett år sen när Flisa kalvade, hela familjen ko samlade runt Flisa, alla hjälper till när man är highland cattle...Fina mysiga Flisa som var blott ett år gammal när hon kom till gården. Mycket har flutit under broarna och dom sista två vintrarna har vi känt att det har blivit oss övermäktigt med kor. Dom är inte uppstallade inte hanterade på det sätt vi vill ha djuren och även om Flisa är tam och snäll som en hund så är hon just en väldigt massa kilon ko....beslutet att först minska ner antalet och senare avveckla den delen helt var inte så svårt. Dom första tre åkte till slakt, det var inte nåt stort beslut att ta....men Flisa? Kunde inte i mitt hjärta se henne skickad till slakt...inte henne och inte hennes underbara kalv Nanna...sälja henne? ja...men till vem? kravet var nästan magkänsla att det skulle gå bra....men så dök det upp en köpare och hela magen sa att ja det här bli toppen! Igår var dom och hämtade henne och Nanna och jo jag tror det går fint...det rann lite tårar längs kinderna men i grunden vet jag att det kommer att bli bra och att vi tog rätt beslut...Bland det första sambon sa var att vi åker upp och hälsar på dom till sommaren....klart vi gör! Vi har fått rapport om att dom har kommit fram och kommit in i hagen med nya kompisarna så det blir nog toppen!

Mer i helgen då? Jo det har varit sol! Massor av sol! Jag har målat i stort sett ja tre fjärdedelar av stallet tillsammans med Hanna, det är såå skönt att ha kommit så långt och det blir så fint! Lammboxen är redan upphalmad och jag har sopat ner en stor del av det damm som samlats efter vi har städat. Så vi har varit ute, vi har klippt perenner, igår klippte jag gräset och så har vi börjat ta upp gammal ensilage, medan vi var i skogen hade Mattias fortsatt, goa gubben min, det blir så fint!

Stalllåsen är oxå bytta i helgen, tipptopp!

Och så har vi sist men absolut störst tränat! I lördags var vi häruppe i skogen och Chili var taggad till tårna. Knallade på båda markeringarna första gången var värre än andra men dock knallning...dumt. Söket löste hon fint, det var fortfarande lite långsamt. Sista veckan har vi kört kondisträning och ja hon behöver tränas! Helt klart! Men på det stora hela var där inga jättemissar, det är jag som ska hålla reda på mina händer!

Igår fick hon totalvila, hon var med mig i hagen hon och Mint, och kollade av tråden inför fårens flytt dit och sen gick vi en superkortis på kvällen, däremellan var det bara vila för henne.

Idag skulle vi träna vatten och jag var nyfiken på hur det gick. Hade fått tips från Lasse ang knallningen och gjorde så och då satt hon som spik i mattan trots att det var vatten! Super! Hon for ner i vatten och ut och hämtade båda och hade bra avlämningar, problem att ta sig upp dock pga en massa ris men löste det fint.

Sen var det fotgående bort till söket. Fot och fot, stigen var så smal så hon gick bakom men fokuserade fint sen trots att där var fler hundar när vi kom tillbaka.

Söket gick så snyggt så jag nästan fick ett leende som gick runt! Det var snabbt ut snabbt in, vid ett tillfälle tänkte hon bytt, hon fick anden i näsan på vägen in men en tillsägelse så tog hon kråkan igen. När jag trodde hon var på nummer fem eller sex så var hon på nummer åtta!!!!!! och med åtta inne så lät vi det vara! Det var sååå snyggt och jag var så nöjd! Det är som sagt mina händer och mig själv som förare som är det största problemet....ska skippa mitt *förberedande* idag sa jag det är sök och ja då for hon, mitt handtecken satt ju där oxå. Dumt. Skippar det helt.

Skitsnyggt är dagens summering!TACK Hanna Lasse och Matilda för en toppenbra eftermiddag!!!!!

Ha nu en go vecka, nu kommer dom snart!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


2 kommentarer:

  1. Synd att jag missade söket, eftersom jag satt med ryggen mot och passivitetstränade vatten. Bra jobbat med ÅTTA vilt in!

    SvaraRadera
  2. ÅÅåååååH! låter lovely! Själva va de tävlingslydnads träning...gick kanon..men så är de ju de där med det magiska ordet tävling.burr.. varför känns de i magen en vecka innan..jag som såg fram emot att få tävla nu när vi är med i brukshunds klubb.......

    men jag ser framåt med en kille som älskar att jobba..skulle vilja hitta duktigare tränare..du har ju sån himla tur att dom trilla på dig thihi..

    Ha en skön vecka
    kram wivi

    SvaraRadera