lördag 17 september 2016

Belöning istället för tvång


Hundvärlden liksom hästvärlden är en märklig plats. Alla ska ha plats för sina egna teorier, ibland logiska ibland väldigt mycket mindre logiska.

Många jämför gärna hundar med hästar. Samma människor som tycker man ska ge hunden ett kok stryk när det inte gör som man säger. Vänta lite nu. Gör man fel så gud hjälpe mig. Vi drar en parallell till häst. Om jag sätter mig på min häst och hästen inte gör som jag vill vad gör jag? Spöar upp den? Kan tala om att gör jag det våra damer härhemma så lär åtminstone den ena iallafall bara flänga av sin ryttare så långt så den åker till månen och aldrig kommer tillbaka.

Så vi skiter i det.

Har bytt träningsmetod till Inga av just ovannämnda anledning. Att korrigera henne när hon väljer att tro att hon är klar när hon kommit fram till sin dummie är ingen vits. Då går hon iväg. Hunden har inte förstått värdet på dummien. Värdet i att ta den tillbaka inte heller. Inga gör likt sin mor som när hon blev osäker och matte blev arg sa att *ja men du om du anser att jag gör så jäkla fel så kan du hämta din tygpåse själv, jag går på detta hållet*. Samma hund tålde för övrigt nästan ändå vad som , jag kunde slarva, hänga visselpipan i skallen på henne, fnurra runt och vimsa som en tok men blev jag arg när hunden inte förstod då tog det stopp. Då gick hon iväg. Sköt ditt så sköter jag mitt typ. 

Inga får därför lattjolajbanlåda när hon faktiskt vänder och kommer. Hon har nu fått reda på värdet av den där dummien. Att hitta den. Att lämna tillbaka den. Redan när hon är i närheten av sin dummie hetsar jag henne lite för att hon inte ska få utrymme att tänka själv. Hon ska hitta och ta upp och komma tillbaka. När hon sen kommer tillbaka så blir det jättekul.

Vi går tillbaka till hästen. En häst som travar runt runt och är lite pigg i benen och full av bus vad gör den om jag kör mina långsidor och bara travar på? JO den kan hitta på rätt mycket. HJÄLP enen tänker äta upp mig! och var det inte en orm jag såg på backen precis???? Musen därborta vid tallen 50 meter bort blev plötsligt stor som en grävling och gud hjälpe mig för skuggan bakom granen....där i den skuggan lurar en stor björn. Om jag istället tar samma häst och gör ett par halvhalter, lite volter, låter henne använda sitt huvud då händer aldrig det där. Hon gör det hon ska och får beröm. Nästa gång vet hon att det är bättre att få beröm än att hitta på bus. 

Inga då? Jodå, belöning har gett utdelning. Idag sprang hon rakt ut och rakt hem. Fort gick det oxå! Belöning fick hon och när jag sen la en dummie på backen och fortsatte gå och hon såg det och väl fick bara springa rakt iväg utan tecken ingenting och bara hämta den, då var det en glad hund jag hade! Inga tveksamheter, och inget göra annat på vägen! jag springer rakt ut och rakt iväg hämtar och springer så fort tillbaka så jag nästan studsar rakt in i min överlyckliga matte!

Överlycklig matte = överlycklig hund!

1 kommentar:

  1. Oj, vad spännande det låter att du ska skriva en bok 😃 Ha en bra söndag!

    SvaraRadera