torsdag 21 juni 2012

Helt slut i päran...


Sitter här helt slut i päran efter tre dagars vallning...allra bästaste Ewa från Uppsala kom ner i förrgår och vallning stod på schemat. ja givetvis att umgås oxå, det är ...3 år sen vi sågs sist tror jag. Då bodde hon med familj uppe i Norrland och det var snö överallt. Det jag sa då var att i nästa liv ska jag bo i Norrland...efter det har vi ju haft vintrar även härnere med määängder av snö så tack men nej tack!

Hur som helst, jag har känt att vi inte helt har fått ihop vallningen, jag är ny på området och hunden är het. Att få reda på hur bra hunden är har liksom inte hjälpt, jag har inte fattat vad det är jag har gjort och varför.

I förrgår började vi med ett pass, Ewa fick valla in fåren som var helt oinvallade ( den som sa åt mig att bara valla på fåren med jämna mellanrum vänj den vid hunden så blir dom invallade sen, den hade helt fel! ) och hon fick hålla linan i en något het Mint plus att försöka få Mints matte att börja läsa får. En hel vetenskap blev plötsligt vallningen men det tog inte jättelång tid innan poletten började ramla ner.

Igår var fåren lugnare och Mint som fortfarande gick i lina började faktiskt begripa lite att hon skulle inte rusa....och jag fick valla med Sky, Ewas hund, för att inte både behöva läsa får och hålla hund...DET var nyttigt. Då kunde jag mer koncentrera mig på fåren, vad händer om vi gör si eller så?

Idag fick jag valla ett pass till med Sky, fösa upp fåren till Ewa genom hagen och dessutom fick min hund gå lös. För första gången så vallade vi verkligen. Fåren springer inte längre, den är inte inte het och jag har börjat lära mig läsa fåren!

Så mycket jag har lärt mig dom sista två dagarna om vallning har jag inte lärt mig på två och ett halvt år tidigare...helt underbart!

Nu ska vi givetvis fortsätta valla och så kanske det där vallhundsprovet faktiskt kan dyka upp nån gång framledes? Om ett tag. Om ett rätt långt tag!

Förutom vallningen har vi hunnit åka till östra stranden och spela minigolf och äta glass och igår var vi och åt lunch först på Tunneberga gästis och sen åkte vi till Flickorna Lundgren på skäret och fikade. Jättemysigt! Fint väder hade vi oxå och kunde sitta ute!

idag styrde Ewa kosan norröver igen och vi hoppas att det inte ska dröja 3 år tills nästa gång igen!

Ha en jätteskön midsommar därute, simma lungt :O).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar