tisdag 29 september 2009

E-ämnen och halvfabrikat...


..ja jag kan säga såhär att man blir ju MÖRKRÄDD över att höra om den svenska skolmaten! och över hur skolmatsalstanterna går och harvar år in och år ut utan att ens ha en åsikt....usch! Förfärades över när jag hörde om antalet E-ämnen i skolmaten igår och att några av dom är cancerframkallande, andra kan ge fosterskador. Det är ju HEMSKT! och våra ungar som är byggstenen för framtiden som ska driva landet vidare och så ger vi dom gummipotatis! Det är ju rent ut sagt vidrigt!


Nej det kändes bra att sätta igång brödmaskinen imorse och göra eget bröd, och jag kan lova att jag lusläste innehållsförteckningen på soppkonserven jag hade i kylen...nej inte några E-ämnen i den!


Ännu ett ägg hittade jag idag, det är min vackra stora höna Hedda som har behagat komma igång med sin värpning, hon låg och kurrade så fint i redet i morse! Heja Hedda!


Idag skiner solen och Hanna är hemma med ont i magen så jag har suttit och jobbat, jätteskönt att kunna sitta och sitta och ta kaffet på trappan sen! Underbart!


Tjingeling!

måndag 28 september 2009

Julafton som hönsägare...

måste väl vara när man hittar sitt första ägg? Har hittat två i helgen, idag har jag inte funnit nåt men gud vet vart hon kan ha behagat lägga det lilla hönan. Är en av dom äldre som lagt sitt första ägg, dom är födda i april månad. Det första låg på stallgången mitt på och igår låg det ett ägg bredvid det sk porslinsägget, jättefint. Idag inget ägg alltså men det ligger kanske där imorrnbitti, vem vet?

I helgen har vi varit hos Jenny och hämtat växter, fyllde hela hästtransporten jag och Susanne och ändå är där säkert två transporter med växter kvar...miiinst! Vi fick goa våfflor och det var så trevligt!

Igår bakade jag bullar och så har jag bakat lite bröd i helgen, I love min brödmaskin!

Sist men inte minst GRATTIS Maria till första priset i öppenklass i helgen, nu hägrar elitklassen! Ett jättestort grattis till er, vi håller tummar tassar och tår för er i finrummet!!!

Tjingeling!


onsdag 23 september 2009

Ja vad kan man bli mer än lycklig...

när man pratar med veterinären som berättar att Findus prover såg kanon ut och att vi nu efter lite koll på hans kissande kan sänka eller kanske ta bort hans medicin helt! Jag blev så glad så jag skulle kunna ta hela världen i min famn!!!! Min älskade goa lilla kisepojke, när jag insåg att han var dålig i vintras så höll hela världen på att ramla ner i skallen på mig, han är min ögonsten...

Idag har jag och sambon boat in oss ytterligare inför hösten, vi har rensat på baksidan på uthuset och gjort plats för ensilagebalarna och så har vi kört in lite attiraljer plus bytt den trasiga stolpen i hagen. Nu ska jag bara ta ner den gamla tråden och sätta ny, alla isolatorerna på den sektionen satte jag ju upp i helgen så det tar inte lång stund! Heja!

Det är så skönt att ha det gjort inför hösten! Apropå höst så ösregnar det ner nu och gissa vem som ska ha kurs ikväll???

Ha det gott allihopa!

Hej tjingeling!

måndag 21 september 2009

Jag gläds...

åt att varje dag få vakna i min dröm. Gläds åt att se solen lysa från en klarblå himmel, glad för varje dag jag får vara frisk och glad åt varje dag jag kan göra det jag vill i min egen takt. Gläds åt att få spendera min tid som jag vill och gläds åt att ha ett liv med goda vänner, en hobby att ägna mig åt och att ha fått en andra chans i livet.

Satt och lyssnade på radion imorse om det där att få barn, hur det förväntas att man helst både ska hinna allt man gjorde tidigare och dessutom vara den perfekta modern. Livet förändras radikalt när man får barn men jag satt och pratade med en väninna häromdagen som höll på att få panik på all tid hon spenderade med sina barn, hon gjorde aldrig nåt själv och kände att bara en liten stund för sig själv är guld! Just det där att man till slut bara vill uuuut är nåt som många verkar känna idag när man varit mammaledig ett tag och man kan juinte helt inruta sitt liv efter barnen, man måste få lov att ha ett eget liv med egna vänner oxå! Är man inte hel som människa är man väldigt sällan hel som mor heller.

Mitt liv går oftast i 500 km i timmen, när jag för en gångs skull stannade till på Mallorca blev jag ju sjuk efteråt..men inte för en sekund skulle jag vilja spilla en stund av mitt liv på att inte vara den jag är inte suga ut all den energin som livet kan ge och den glädjen man får av att vakna varenda dag. Trots att då kroppen inte alltid vill i samma riktning så får man vara glad för den kropp man har fått, glad för den energin man får av den och sen att man har vissa dagar när hela kroppen skriker av smärta, det är nåt få andra människor får höra men som man själv får tyst samtiga till...även om irritationen över allt det där man VILL göra alltid är störst dom där dagarna...

Att då höra människor som hela tiden måste fokusera på det som är jobbigt och besvärligt, det gör mig så trött. Som inte ser solen för molnen, som inte tar chansen att leva medan dom har den, som sårar människor på vägen utan att ens fundera på hur dom uttrycker sig eller hur dom är mot sin omgivning. Som sätter sig själv främst utan att ens tänka på hur omgivningen reagerar, som hela tiden sätter nån annan i en reservfålla. Som till slut ser sina vänner och sina bekanta gå sin väg utan att förstå varför. Dom pumpar ur energi utan att ge nåt tillbaka och till slut tar orken slut, engagemanget sinar.

Man önskar man kunde ruska i dom för att få dom att se, spela in dom för att dom ska höra själv hur dom låter eller öppna ögonen för att få dom att se vad som händer. Ta till vara på morgondagen, den är din och du gör vad du vill med den!

Tjingling!

söndag 20 september 2009

En sömnig söndag



I natt har jag sovit i nästan tolv timmar, gick och la mig vid tio-halv elva igår och gickupp klockan tio idag. Trött :)

Sen idag har jag kört ner Hanna till Mimmi, varit i skogen en tur och letat svamp, men det var helt för torrt i marken däruppe. När jag gick där och filosoferade kom jag fram till att det är med svamp ungefär som med ogräs, giftsvampen trånar vacker i torkan men inte ens fingersvamparna som jag då inte plockar förvisso men som brukar synas överallt syns i torran. Det är ju samma sak med ogräs, det krävs varken väta eller näring i jorden men ogräset det växer som ogräs bokstavligt talat :)). Lite konstigt är det.

Efter jag kom hem har jag fått satt en limpa bröd i min brödmaskin, vattnat lite blommor och jobbat lite. Beställt en massa kort via internet har jag oxå gjort och varit ute och fotat hönsen åt Anna.

När jag var nere hos Mimmi med Hanna så fick jag äran att träffa Susannes nya tupp, en stiiiilig gul dvärgkochinherre. Sååå fin! Dvärgkochin är nåt jag ska skaffa mig fler av, dom är så fina! Sörjer fortfarande mina små som försvann under semestern...ska maila Sonja och se om hon har fler tro...

Igår var jag ute och fixade den näst sista sektionen staket i hagen, sååå skönt att snart vara klar! Den sista biten får bli när sambon min har satt upp en ny hörnstolpe, den hänger i trådarna så det känns meningslöst att sätta upp nya trådar för att sen börja bråka med den stolpen...men nu har vi fyra trådar i hela hagen iaf, det känns jätteskönt! Ska sätta igång med den andra hagen sen så smått oxå så länge vädret tillåter, det var som Mia sa häromdagen, det som är gjort i höst slipper vi göra i vår! Det är ju faktsikt jättesant så jag ska se om jag iaf kan börja, kan åtminstone plocka ner dom gamla trådarna...

Jag hade Chili med mig ut i hagen igår och ja hon tycker ju det är jätteskönt! Hon var med mig häromdagen oxå och lyckades ju givetvis äta nåt eller göra nåt så när vi åkte till djursjukhuset så stank hela hunden gödsel...men igår gick hon mest och spankulerade och kollade tills vi kom till en del där kossorna höll till och framförallt lille Sky. Vet inte vem som var mest nyfiken egentligen, sky eller Chili, men hon tyckte han var märkbart vidrig när han gick och smög på henne...slutade med att dom gick på varsin sida motorcykeln och smög på varandra...

Var ute och spårade med Chili en sväng i veckan oxå och det gick jättebra! Har ju bestämt mig för att göra det där spårprovet med henne i höst nu äntligen så jag får väl mjuka upp henne lite först...

I eftermiddag har vi varit flitiga, vi har kört in ved, vi har satt upp isolatorer sista sektionen jag har kvar i hagen och byta till den nya tråden, passade på att förbanna alla myror som kröp där oxå! och sen när vi var klara med det så gjorde jag klar hörnan jag hade kvar på den andra delen av hagen. Nu ikväll hade jag precis stängt in alla hönor när det droppade på taket på hönshuset...hur skönt är inte det då? Chili är helt slut nu efter att ha varit ute och sprungit med mig i stort sett hela dagen...Jag kan ibland känna att jag önskar jag hade haft mera tid att träna på, men å andra sidan verkar inte hunden må särskilt dåligt av att bara gå och skrota heller, hon är nöjd bara hon får lov att vara med och komma och kela lite nu och då och hon är verkligen en pärla att ha med sig, så snäll och hon går aldrig långt bort utan håller sig i krokarna och kommer som en liten vessla om man ropar på henne. Min guldklimp!

Apropå ingenting så har jag börjat med ett nytt hälsokostmedel som heter Acai. Ska tydligen vara ett jätteblåbär från Argentina tror jag det var och jag fick det när jag var på massage för ett tag sen och jag måste säga att jag är jättenöjd med det. Framförallt min mage den bara är numera, den är jättelycklig varenda dag! Har beställt det i kapselform nu,hoppas det är likabra!

Ha en fin vecka!
Hej tjingeling!

söndag 13 september 2009

Söndag...





och idag är det verkligen höst ute! Det var

sååå fint igår men idag är det kyligt ute och lite hösthög luft på nåt sätt! Jag tycker det är härligt på sitt sätt men man blir så påmind att sommaren ju faktiskt är slut!



I helgen har då Molle flyttat, han åkte i fredags. Jumjum verkade helt oberörd men helt oberörd var han då inte då han höll på att tränga sig ut genom stängslet igår förmiddag. Hastigt och lustigt bestämde vi oss för att vi flyttar honom till dom äldre tackorna och så får Olof gå med ungtackorna. Sagt och gjort, en timma senare var dom flyttade! Det är härligt med snälla fårisar! Lisa vägrade gå på hästtransporten så hon fick sonika gå bort till den andra hagen och när Jumjum såg henne så mer eller mindre hoppade han över den sista tråden sen gick dom omkring på gården en stund tills mor sprang bort med hinken och fick in dom i hagen igen. Dom verkar ha det bra därnere och har fått gott grönt gräs och en stor hage att gå i igen.


Olof blev så till sig över damernas ankomst i hagen så han tog sats och satte sina horn rakt in i mitt ben...ja som Mia sa idag, var är slaktbilen när man som bäst behöver den??? Man blir ju så ARG! Sen får man ju skylla lite på att han fick upp en hög brunstande damer troligen för han har inte visat dom tendenserna förut alls, inte förrän Telma började lukta i slutet av sommaren här..


Igårkväll hade vi lite kräftkalas härhemma, det var väldigt väldigt trevligt! Lagom tills Lasse och Lena skulle gå hem öste regnet ner så dom fick skjuts av Christoffer och Sofia, inte för det var långt att gå men dom slapp dessutom ev vildsvin...


Idag har jag tagit ner näten i sommarhagen, plockat ner den temporära tråden, till våren blir det ström i den hagen oxå. Körde upp näten till Mia och fick kika på söta fårisar som hon köpt! Gissa om det sken i Hannas ögon när Mia nere vid hästarna sa till Hanna, du får gärna komma hit ochrida! Ja den solen släcker man inte i första taget!!!!!


Sen for vi hem och jag gick ner i ladan så nu är väggar tak och boxar rensopade! Halmen ska jag hämta på tisdag i getinge och sen kan det faktiskt få bli höst när det vill för nu är stallet inhöstat och klart!


Ha en fin vecka!


Tjingeling!



fredag 11 september 2009

Fredag...och trött är man...









den här veckan har inte kroppen alls velat som jag vill. Det har värkt och igår hade jag en febertopp på kvällen som hette duga. Troligen nåt färe som är på gång men jag tycker inte om att känna mig dålig. Ska jag vara dålig ska jag vara jättedålig så jag inte går omkring och grämer mig över allt jag borde gjort åtminstone...

Idag har Molle iaf flyttat, Jumjum går kvar ensam i hagen men verkar faktiskt inte nämnvärt berörd av det. Lite verkar han lite fundersam men inte på nåt sätt ensam ensam om man säger så. Vi har bestämt att Jumjum ska få betäcka dom äldre tackorna i höst oxå iaf, han är en personlighet och nu när man står i valet och kvalet så är det ändå svårt att göra sig av med honom. Stor som ett hus har han blivit över sommaren, eller välgödd är väl ett mer passande ord...
Beställde en betäckningssele åt Olof mest för att ha koll på när han har betäckt vilken ungtacka men den har inte kommit ännu, den kommer nog på måndag så då ska han få fler damer i sin hage och sen är betäckningssäsongen igång igen...lamning nån gång i februari/mars troligen...spänannde spännande att se vad det blir! I låddan med selen ligger mina nya trådrullar oxå så jag kan göra klart hela hagen och sätta upp en undre tråd, det ska bli skönt att få hela hagen omgjord och klar! Någon har dragit ner tråden vid äppelträdet ikväll igen men såg det när vi åkte till affären så jag får hänga upp den imorrn igen, det är ett poppis ställe det där trädet...hela tråden var ju inte nere utan han har nog satt ut huvudet, eller hon, och känt av den väldigt mycket starkare strömmen och tagit med sig en tråd på vägen tillbaka...troligen. Vad vet jag.
Nästa vecka ska jag hämta hem första lasset halm inför hösten, ska bli gott att få hem det. Ska sopa rent i stallet i helgen bara så jag kan lägga in det i en box. Ska sopa ner allt smojs från taket som hänger där, damm och gammal spindelväv. Varje gång jag är därnere så känner jag hur skönt det är att ha röjt ut ströbäddarna...jätteskönt!


Apropå ingenting så flyttade jag ju två rhododendronplantor från framsidan, där har dom stått både torrt och mörkt och dom såg halvdöda ut när jag flyttade dom så hoppet var inte så stort. Men i backen där iofs vattnet står och trycker på dom och dom får ljus, så har dom faktiskt satt fart och fått blad båda plantorna! Jätteroligt! Ska klippa ner gräset runt dom och sätta ner dom andra tre oxå, fördelen är att dom suger upp en del vatten som annars går rakt ner i fårhuset...nu får nån annan så att säga gagn av det på vägen!

Sen ska vi till veterinären oxå och kolla av chilis rabiesvaccination och så ska Findus på rutinkontroll. Jag är glad för varenda dag han är pigg och riktigt tjock och go har han blivit över sommaren istället för det rangel han var i våras...jättehärligt! Vi satte ett mål att klara sommaren, nu kan vi sätta ett nytt mål, vi tar en dag i sänder! Han är ju trots allt till åren kommen!
Figaro har bättrat på sitt förtroende för oss, ikväll satt han på trappan och åt sin mat medan dörren var öppen och jag lastade in maten! Det går framåt där oxå! Ska försöka få in honom inom det snaraste så vi kan åka och kastrera honom!
Sist men inte minst så har jag idag satt in en bild på Zorro som skulle fyllt 5 år förra veckan! Det är inte klokt vad tiden går fort och det var ett sting i hjärtat när det slog mig att han skulle fyllt år i fredags förra veckan. Min store svarte nalle som skulle tagit av sig själv på mitten för att vara till lags men som inte höll ihop sig själv och sin egen själ tyvärr...Jag saknar min goe pojke, trots att det var jättejobbigt så tog han en stor del av mitt hjärta!
Nu mot tv-soffan, imorrn ska vi sova lääääääääääääääääääääääänge!!!!!

Ha en skön helg allesammans!





























onsdag 9 september 2009

Ny vecka, nya tag!


Nu har nästan halva veckan gått. Söndagen bara for förbi, jag tvättade, städade, eldade i pannan, klippte gräs, fyllde på vatten till kossorna och en massa annat sånt där plock som ska göras. Hanna hade en kompis här så dagen gick i ett huj. Gick och letade efter mina två hönor men inte ens en fjäder har jag hittat.
I måndags var det ny vecka nytt jobb. Var inne i stan på förmiddagen och släppte sen ut både katt och höns när jag kom hem. Dom stora hönorna släppte jag ut redan på morgonen. Gick omkring som i dvala hela dagen och bara var, jättetrött var jag men när jag sen kom hem så skulle jag bara det, skulle bara det och ett tu tre var det mötesdax nere i laholm på kvällen. Åkte vid fem och släppte av Hanna hos Sofia. Efter mötet skulle jag hämta Hanna och Mattias körde hem, han kom ju från jobbet dit. När vi kom hem så undrade han hur många hönor vi egentligen hade? Åtta skulle dom ju vara men när han stängde till hönshuset var dr bara sju!!!!! Ååååå så ledsen jag blev! Min vetefärgade goa höna var borta! Hade så sent som på eftermiddagen bara suttit här ute på trappan och tittat på henne, hon är ju så vacker att se på! Jag och Hanna tog en ficklampa och gick ut och ropade och lyste men inte ett spår...paniken växte! VEM snodde våra hönor???? Räven kommer ju alltid tillbaka men dom få timmarna vi varit borta? och så tidigt på kvällen??? Ja frågorna var många och ledsenheten stor när jag la mig i måndags kväll.
Igår var jag i FAlkenberg på dagen och åkte om Jenny och skulle hämta halm på vägen hem. Jenny hade dock inte skurit upp den men en påse med tomma barnmatsburkar fick jag med mig hem. Mattias log när jag kom hem med första omgången men dom är såå bra att ha sylt i! och att frysa småportioner av exempelvis äggvita och sånt i! Perfekt!
Sen när jag kom hem skulle jag klippa klart gräset på framsidan. Hela tiden satt jag och glodde purket in mot skogen, jag släppte ut hönsen en liten tur medan jag ändå var ute själv. Irriterad och trött var jag och ledsen. Efteråt skulle jag gå ner och fylla på vatten till korna och hela flocken hönor hade sprungit före mig ner i fårhuset bara en liten stund tidigare. Gissa om jag blir snopen när jag kom ner i fårhuset och där var hon, min höna! Har aldrig blivit så glad åt att se en höna och grät en liten skvätt när jag satte mig ner på huk och pratade med henne!
Ja sen blev ju dagen mycket lättare att hantera men jag har ändå bestämt mig för att sätta upp min rosenspalje mot skogen som jag tänkt, den hindrar iaf smygande i skogspartiet och bara slänga sig ut och fånga en höna om man är räv...
Det är märkligt det dr med djuren. När vi var på mallis nu så var där ett parti nedanför hotellet där dom hade satt ut mat åt katter. Där stod två klätterställningar oxå, nåt våra barn hade lite svårt att förstå. Hade katterna inga hem? och nej det har dom ju inte, dom har ju inte alls den statusen som hos oss. Varje kväll kom det en katt till hotellets matsal och strök sig, troligen var han huskatt på hotellet...han var iaf stor och go så honom gick det ingen nöd på. Det vi såg på rhodos var ju dock lösa hundar men det såg vi inga på mallis, däremot många som rastade sina vovvar! Det var lite härligt att se!
Sen såg vi ju får och vi konstaterade att skulle våra får släppas på det betet skulle dom få spader! Jumjum skulle inte ens gå ur transporten kom Mattias fram till...men ändå, trots torkan och det bruna gräset såvar inte fåren jättemagra som man kanske kan tro utan såg ändå ganska välmående ut faktiskt. Dom är ju lite gråa av allt som viner omkring dom men som sagt runda om sina magar. Det är ju fantastiskt hur djuren kan anpassa sig till miljön runt omkring får jag säga! Såg inga kossor där men dom har kanske inte några kor på mallis? Man är helt för dåligt insatt...
Igår fick jag boken om att leva med vallhundar och idag kom tidningarna från svenska vallhundsklubben. Valpen jag funderade på kom jag fram till att den hamnar helt fel i tid, den hamnar i januari och då känner jag att jag tar mig hals över huvud. Det är lammsäsong, bokslutssäsong och nej, magkänslan sa att jag tar mig vatten över huvud. Så is i magen och vänta ut nästa kull som känns bra. Det är ju egenltigne inte någon panik heller med en vallhund, ännu så länge har vi inte fler får än att dom kommer med spannen....
Nu ska jag däremot ta kurs mot soffan, ska kika på hells kitchen som vi spelade in igårkväll och sen ska vi kolla idol!
Tjingeling!

söndag 6 september 2009

Borta bra men hemma är iaf bäst....

nu är vi hemma igen efter en härlig vecka på Mallorca i den lilla byn Cala Bona där vi bodde på Sunwing hotel Jasmin. Vi uppskattar Sunwing, vi bokar alltid all inclusive så att vi vet att både vi själva och våra barn får ordentlig mat, framförallt för barnen, då slipper man ett tjatmoment med jag vill ha det, nej jag vill ha det, nej men tog hon det, då vill jag oxå ha det! Eller det där jag gillar inte det här, jag vill ha nåt annat...nu har vi haft en härlig buffe med god mat och alla har kunnat äta precis vad dom velat, jätteskönt! Sen är det nog tur att mor inte äter sån buffe varenda dag för då hade jag garanterat rullat, men det är ju sååå gott! Jag gick ut storstilat förvisso i söndags och var på både vattengympan och var ute och sprang men sen fick jag skoskav av skorna och ja så var det med det! Tur man har en hund härhemma att rasta!

Vi har mest legat i solen och slappat får jag säga och bara haft det skönt men en liten biltur på öns norra del hann vi oxå med! Det var väldigt väldigt vackert där och vi stannade för några badstopp och fotostopp på vägen, jättehärligt! Det var verkligen semester! Bara att ligga och bara vara är så gott!

Men det var ändå rätt skönt att gå av planet och få åka hem igår! Väl hemma hade alla djuren fått god omvårdnad, TACK Lena, TACK Sofia och TACK Göran, utan er, ingen resa! Vi har ju några djur om man säger så, plus löptik och plus en diabeteskatt som ska ha medicin två gånger om dagen och vi kan inte nog tala om hur tacksamma vi är för er hjälp!

Idag får tvättmaskinen gå på högvarv, jag ska handla och klippa gräs och nu ska jag gå ner och ge kossorna vatten!

Ha en skön vecka allihopa!

Tjingeling!